Jak Terapie Cesta pomáhá dětem

Střípky konkrétních příběhů

Dnes mám pro vás několik konkrétních příběhů z vlastní praxe. Týkají se toho, jak Terapie Cesta pomohla dětem. Všechny příběhy mají pozměněná jména a jsou zveřejněny se souhlasem dětí i rodičů.

Cesta je opravdu mocný nástroj a dokáže působit jak proti fyzickým, tak psychickým obtížím u dětí i dospělých. Zde tedy jen zlomeček příkladů:

Damián (5 let)

Pětiletý klient s ADHD, kterému říkejme třeba Damián, si stěžoval na bolest ucha, která se postupně zhoršovala. Během terapie jsme společně prošli Cestou, při níž byl Damián velmi vstřícný a ani vlastně nerozpoznal, že jde o léčebný proces.

Nejprve si vymyslel imaginární dopravní prostředek, Lamborghini, a za průvodce si vybral Hulka. Společně „dojeli“ do ucha, kde se mu vybavil nepříjemný zážitek z výletu, kdy jeho kamaráda píchla vosa. Ukázalo se, že tento zážitek způsobil jeho bolesti.

Společně jsme vytvořili situaci, ve které Damián tuto nepříjemnou vzpomínku zpracoval. Vytvořili jsme ohníček a Damián odhodil vosu, která symbolizovala nebezpečí. Poté si představil, jak Hulk vše vyčistí pomocí kouzelného léčivého vysavače.

Po této terapeutické práci bolest jednoho ucha zmizela po dvou dnech, druhé  se zlepšilo. Po týdnu už Damián jen lehce pociťoval bolest v jednom uchu, a po měsíci už nebyla bolest vůbec. Damián byl zdravý a terapie byla úspěšná.

Tobiáš ( 3,5 roku)

Malému Tobíkovi bylo 3,5 roku a už 10 dní kašlal. Během jeho terapeutické Cesty jsme vytvořili pohádkový příběh, kde měl Tobík neprůstřelný raketoplán, kterým letěl do svého bříška, doprovázel ho Spiderman a želvy Ninja a jeho rádkyní byla maminka.

Během této Cesty jsme zjistili, že ve svém břiše měl ukrytou vzpomínku na situaci, kdy se ztratil mezi stromy, což se nedávno doopravdy stalo při hlídání. Tuto vzpomínku jsem Tobíkovi pomohla vyčistit a poskytli jsme mu nové nástroje, jako odvahu a důvěru.

Později se ukázalo, že dávalo smysl, že jeho Cesta vedla do bříška. Vše totiž bylo propojeno ještě se zácpou, protože se bál pustit staré vzpomínky a emoce. Po hlubokých rozhovorech se Tobík odhodlal pustit strach a staré vzpomínky.

Následně se jeho mamka také věnovala procesu Cesty, aby vyřešila své vlastní pocity viny a vzteku ohledně situace, kdy Tobík zmizel. Tato léčebná cesta vedla k tomu, že Tobík začal kakat normálně a měl pozitivní pohled na sebe. Po měsíci se s touto zkušeností cítil dobře a vyprávěl ji úplně s klidem.

Vše vedlo k tomu, že kašel i zácpa zmizely. Vše bylo vyřešeno, vyléčeno a vyčištěno. ❤️

Další články

Vykresli to ze sebe ven

Vykresli to ze sebe ven Obrázek výše zachycuje – světe div se – vztek a bezmoc.  A je zřejmé, že vůbec nejde o výsledek, ale o to, že proběhl proces kresby. Velmi rychle se mi ulevilo...

Jak Terapie Cesta pomáhá dětem

Jak Terapie Cesta pomáhá dětem Střípky konkrétních příběhů Dnes mám pro vás několik konkrétních příběhů z vlastní praxe. Týkají se toho, jak Terapie Cesta pomohla dětem. Všechny příběhy mají...

Projevy ADHD, za které dítě nemůže

Projevy ADHD, za které dítě nemůže Děti jsou různé a zdaleka se u nich nemusí objevit všechny následující projevy. Každé má svou jedinečnou kombinaci a potřebuje specifický přístup. Základem je mít o...

Tomáš ( 7 let)

Další klient s ADHD, kterému říkejme třeba Tomášek, si stěžoval na bolest pod uchem. Společně jsme podnikli terapeutickou Cestu, během níž Tomášek pronikl do svého ucha a zjistil, že tam vidí pracující otroky, a cítí bolest a nepříjemný pocit. Tento pocit měl prý den předtím, když se na chvíli ztratil od maminky v nákupním centru.

U ohně v této cestě přivítal své mladší já a předal mu balónky s odvahou, důvěrou, pozorností a schopností někoho oslovit, aby zavolal mamince. Mladší já se vrátilo na plátno, podívalo se po nákupáku a našlo maminku. Když jsme se znovu podívali do ucha, stále to bolelo, ale Tomášek si vzpomněl na situaci, kdy byla maminka na něj naštvaná, cítil se provinile a snažil se „potrestat“ se tím, že omezil kyslík. Nakonec jsme se vyřešili, on si „nadechl“ „100x lásku“ a promluvil s maminkou, která mu odpověděla taky láskou a omluvou. Přišla společná láska a objetí.

Když jsme se vrátili zpět do ucha, byli tam už jen „vojáci na stráži.“ Po dvou dnech ucho nebolelo vůbec. Terapie pomohla Tomáškovi vyrovnat se s emocemi, bolestí spojenou s dočasnou ztrátou i vztekem maminky, a tím i odstranit fyzickou bolest pod uchem. Opět úspěch. 

Eliška ( 7 let)

Další klientka s ADHD, říkejme jí třeba Eliška, přišla s maminkou s tím, že se trápí ve škole a nechce tam chodit.

Ve škole jí děti říkaly ošklivé věci, spolužáci ji kopali. Dívenka by potřebovala více emoční odolnosti.

V prvním sezení si vše vyříkala s „agresory,“ došlo k odpuštění. Děti se Elišce omluvily, nadechla si radost a rozkošnost, ve škole se to potom s dětmi zlepšilo, ale pořád se do školy Elišce nechce.

Ve druhém sezení řešíme, že se jí vlastně taky stýská po mamince. Bolí ji bříško a díky tomu ji maminka vyzvedává dřív.  

Maminka si mezitím prochází vlastním procesem Cesty, aby si vyčistila to, co se odehrávalo kolem porodu.

Pro druhý proces si Eliška přeje: ,,Aby už nebolelo bříško (aby se zacelilo to srdíčko rozpůlené s mámou)“.

Byly jsme na výpravě právě v bříšku, bylo to tam špinavé jako uhlí, byl tam smutek. Vyčistily jsme buněčnou vzpomínku a v těle se objevil dobrý pocit, láska.

Tělíčko jí vzkázalo, aby si brala každý den léky na bříško (na reflux).

Třetí proces měla maminka zástupný za Elišku, rádcové  jí poradili: ,,Radost je důležitá, hodně se raduj a nenech si to od nikoho zkazit!“

Po těchto procesech už škola přestala být problém a zaměřily jsme se spolu na úplně jiné téma, oči.

Sama Eliška říká: ,,Ve škole už není žádné trápení. Když mi něco řeknou, je mi to fuk.“

Stačila dvě sezení dívenky a dvě sezení maminky, aby se dané téma vyřešilo. Terapie Cesta je mocný nástroj. Můžete si to vyzkoušet i vy.

 

O autorce

Mgr. Petra Kolafa

Můj život je zasvěcen vztahům a dvěma úžasným, energickým synům, kteří jsou vzděláváni doma, přičemž jeden z nich čelí výzvě ADHD a je bez medikace. Tato cesta mi poskytuje hluboké poznání a nepřetržitou motivaci pro osobní růst a práci s emocemi.  Proto si moje duše vybrala věnovat se Terapii, Józe a kreativitě. VÍCE SI MŮŽETE PŘEČÍST  / POSLECHNOUT ZDE.

Úvodní 30 minutové sezení zdarma si rezervujte zde

Stáhněte si zdarma:

karty

emoční první pomoci

Co pro sebe můžete udělat, abyste se přepnuli do stavu uvolnění a léčení?

Vytiskněte si kartičky, rozstříhejte, zamíchejte a vytahujte ve chvílích, kdy vás emoce přemůžou.

Stáhněte si Karty emoční první pomoci ZDARMA I VY

Ochrana osobních údajů. Obchodní podmínky. O autorce. 

Copyright ©2023 Petra Kolafa. Všechna práva vyhrazena.

Přidejte se mezi nás: